Zovite nas
+385 91 953 65 08

Pitanja i odgovori

Chip tuning je najbrži,najjednostavniji, najsigurniji i naravno najjeftiniji postupak kojim možete vašem ljubimcu udahnuti dodatne snage. Ovisno od vrste motora (dizel,benzin,turbo dizel,turbo benzin) varira učinkovitost chip tuninga.Turbo motori (dizeli i benzinci) imaju najveći stupanj poboljšanja performansi i on je otprilke 25% dok obični atmosferski motori imaju oko 10%.

Trajanje postupka?: Zavisno od kontrolne jedinice (ECU) od 45 min pa do 4 h

Sigurnost postupka?: Mi izvodimo programiranje sa visoko profesionalnom opremom kako u EPROM varijanti tako i u OBD i BDM postupku. Imamo znanje, iskustvo i zadovoljne korisnike.

Što je EPROM varijanta? Neki modeli( otprilke do 1998 ) imaju EPROM u svom ECUu.Taj sklop se fizički mora zamijeniti sa novim(poboljšanim) EPROMom što znači da se ECU mora rastaviti. Nakon toga vama ostaje orginalni EPROM.

Što je OBD varijanta? To je postupak gdje nema rastavljanja ECUa.Upisivanje se vrši preko kablova koji se prikljucuju na OBD konektor koji posjeduje većina auta od 1998 god.Preko laptopa se podatci upisuju u ECU.

Što je BDM varijanta? To je postupak gdje se mora otvoriti ECU i na posebne konektore na samoj štampanoj ploči priključiti jedinstven interface koji se koristi za pisanje i čitanje podataka iz takvog ECU.

Što se dešava sa potrošnjom? U većini slučajeva ostaje ista ili čak manja ako se auto umjereno agresivno vozi.Kod visoko forsirane vožnje potrošnja je veća nego prije chip tuninga što je rezultat povećanja snage motora.Potrošnja se maksimalno može povećati u postotcima shodno dobitku snage pri ekstremnom režimu vožnje.Kod svakodnevne vožnje nema promjena potrošnje.

Šteti li chip tuning motoru? Sama tvornica je ostavila prostora da se snaga može po potrebi povećati remapiranjem ECUa.Većina tvornica u svojoj ponudi motora ima potpuno iste motore kod kojih je jedino razlika u sadržaju chipa u ECU.Tako se tržištu nudi veći broj motora koji se razlikuju u snazi,a razlika je dobijena chip tuningom.Što se tiče atmosferskih motora kod njih chip tuning može samo povećati vijek trajanja motora jer obogaćuje smjesu i time smanjuje EGT odnosno temparaturu izlaznih plinova. Efekt chip tuninga na ovakvim motorima je više nego pozitivan.Kod turbo motora stvar je malo kompliciranija.ECU kod njih kontrolira i pritisak turbine tako da se tuningom osim goriva moze povećati i količina zraka. Samim tim je i razlika u dobitku na snazi veća u odnosu na obične motore.Pretjeranim povećavanjem pritiska turbine može doći do mehaničkog uništenja motora pa je umjerenost najveći prijatelj turbo chip tuninga.Kod ispravno urađenog remapiranja nema štetnih efekata po motor.

Mogu li poslije chip tuninga ići na auto dijagnostiku?: Naravno,chip tuning nema veze sa dijagnostikom.Sve ostaje kao i prije prepravke.

Zašto onda tvornica nije izvukla svu moguću snagu iz motora? Ima više razloga.Auto koji tvornica prodaje mora biti testiran na sve moguće zemljopisne i meteorološke uslove,to u stvari znači da tvornicii nije bitno hoće li se auto voziti na Tibetu(velika visina) ili na Havajima(nivo mora) ili na Aljasci(niska temp.) ili u Sahari(visoka temp.). On je testiran tako da radi na svim nadmorskim visinama kao i na svim temparaturama zraka bez obzira na vlažnosti i pritisak.Da bi to postigli oni rade optimizaciju software-a u ECU a ne maximizaciju,tj. uzimaju postotak snage da bi dobili apsolutnu sigurnost u radu motora pod svim uslovima.Još jedan od razloga je ECO norma koja se mora poštovati,kad je motor nov chip tuning ne remeti količinu štetnih materija u ispušnim plinovima,ali kako motor stari(više prelazi) pojavljuju se problemi sa štetnim materijama.Da bi tvornica produžila upotrebljivost u sklopu ECO normi radi opet optimizaciju i time motor duže ostaje u granicama koje su propisane za ECO standard.

Šta je sa garancijom na motor? Mi vam ne možemo dati garanciju na motor.Razlog za to je nemogućnost da se procijeni stanje motora prije chipiranja.Garancija se može dati uz odgovarajuću doplatu i slanje automobila u poseban servis gdje se mora vršiti procjena samog stanja motora.Ove stvari su neophode da se ne bi radila zloupotreba čip tuninga. Uzmimo pretpostavku da netko želi čip tuning na motoru koji je na samom "kraju" i plati čip xxx eura, dobije garanciju na motor i poslije toga namjerno isforsira motor i za cijenu čipa dobija generalni popravak motora.Mi dajemo garanciju na našu djelatnost,tj. chip tuning i svi problemi koji se jave u tom području biti će otklonjeni pod uvjetom da nitko nije dirao ECU osim nas, kao i da nije prošlo više od 3 godine od chip tuninga.

Šta ako dovedem još par prijatelja na chip tuning? Postoje razni popusti na osnovnu cijenu za odabrani model automobila.Zavisno od modela varira i popust od 10 do 20 %.Također postoji i mogućnost da mi dodjemo u Vaš grad ako okupite dovoljan broj zainteresiranih automobila za čip tuning.

Moj model automobila nije u vašem katalogu,zašto? U katalogu su modeli koji se najčešće chipiraju. Nemoguće je svaki model imati u bazi. Molimo vas da nas u tom slučaju kontaktirate na naš email.

© 2020 Design by W3layouts